Серед різноманітності кавових букетів кожен поціновувач може підібрати собі напій до смаку. Залежно від рецепту приготування напою краще підбирати той вид купажу, який розкриє у цьому варіанті найбільш гармонійний смак та ароматичні властивості.
Кавові суміші діляться на два види:
100% арабіка. У цьому букеті може поєднуватися 3 та більше сортів зерен арабіки. Кожен сорт окремо обробляється, обсмажується, і потім змішується з іншими. Напій з такого букета виходить м'яким, з кислинкою, а також з відтінками смаку, які з'явилися після обсмажування і з'єднання сортів. Букети із чистої арабіки ідеально підходять для створення кави без молока (наприклад, ристретто, лунго).
Поєднання арабіки та робусти. Кавові букети з таким складом виконуються у співвідношенні обсмажених зерен 90:10, 80:20 або 70:30. Робуста, як недорогий вид зерен, дозволяє зменшити загальну вартість кави, а також забезпечує міцність звареної кави. Такий купаж кави часто використовують заклади, у кавовій карті яких є напої з молоком (латте, американо з молоком, капучино). У поєднанні з молоком подібна суміш розкривається найбільш повноцінно.
Купажі/бленди для кавоварок та кавомашин
Щоб отримати традиційний смак італійського еспресо, вибирають класичні варіанти купажів. У складі таких сумішей, як правило, присутні:
-
Зерна бразильської арабіки, які надають напою насолоду і щільний гармонійний смак.
-
Зерна арабіки з африканських плантацій, які додають ноти ягід та квітів.
-
Арабіку з Центральної Америки, завдяки якій кава набуває пікантної кислинки та цитрусових відтінків смаку.
-
Робусту класу «спешиаліті», вирощену на яванських, індійських, камерунських землях. Ці зерна роблять напій міцним, бадьорим, з кремовою пінкою.