Список
СіткаМоносорти Blasercafe (250г)
Моносорту кави є один конкретний вид зерен, який був зібраний на одній плантації, виростав в одних погодних умовах, має певний рівень прожарювання.
Усі зерна в моносорті – це один сорт арабіки чи робусти. Смак моносортів залежить багатьох чинників. Серед них:
- Спосіб обробки. Існує три способи обробки зерен: митий, напівмитий та сухий. Сухий спосіб є відсортуванням темних сухих ягід із загального врожаю і висушування цих зерен на патіо до 11% вологості. Після такої обробки кава набуває злегка алкогольний відтінок смаку, що перебродив. Напівмитий спосіб передбачає відбір жовтих та червоних стиглих ягід за допомогою води, очищення від шкірки та висушування. При такій обробці ягоди насичуються солодкими відтінками смаку з клейковини, що їх обволікає. Митий спосіб – це відбір стиглих зерен, очищення та ферментація у резервуарі з водою. Після ферментації зерна висушують на патіо. Крім відтінків смаку спосіб обробки впливає на тривалість зберігання зерен, при якій моносорти арабіки або робусти зберігають свої ароматичні та смакові якості.
- Географія проростання. Наприклад, сорти з Ефіопії мають смакові ноти жасмину, чорного чаю, лайма, бергамоту. Щоб купити елітну каву з відчутною кислинкою та спектром винних та шоколадних відтінків смаку, варто зупинити свій вибір на колумбійській арабіці.
- Ступінь прожарювання. Сьогодні можна купити елітну каву в зернах з легким, середнім, середньо-темним або сильним ступенем прожарювання. Чим темніше обсмажування, тим менше в напої утримуватиметься кислоти, і тим більше в ньому буде пікантної гіркуватості.